Trekkertrek
Trekkertrek wordt ook wel Tractor Pulling genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden wordt hierbij een tractor gebruikt. Bij deze sport wordt een sleepwagen met een tractor over een zo groot mogelijke afstand voortgetrokken.
Ontstaan
Tractor pulling ontstond als sport in de eerste helft van de twintigste eeuw in Noord-Amerika en werd in de jaren zeventig in Europa geïntroduceerd. De allereerste demonstratie van een trekkertrek in Nederland vond plaats in het jaar 1977 tijdens een ploegevenement in Flevoland. Sindsdien kreeg Tractor Pulling ook een Nederlandse naam: Trekkertrek. In Nederland is het de NTTO (Nederlandse Truck-en Tractorpulling Organisatie) die verantwoordelijk is voor het organiseren van wedstrijden.
De race
De race wordt gehouden op een stuk grond van 10 meter breed en 100 meter lang, waar eerst de graslaag van af wordt gehaald. Het is de bedoeling dat de deelnemers met hun tractor en hun sleepwagen zo ver mogelijk komen. Heel vaak halen de deelnemers de 100 meter niet en dan wint de deelnemer die met zijn of haar tractor en sleepwagen het verst komt. Wordt de 100 meter wel door verschillende deelnemers gehaald, dan komen er extra rondes waarbij de sleepwagens steeds zwaarder worden. Het behalen van de volledige 100 meter wordt trouwens een Full Pull genoemd. De tijd waarbij de sleepwagen over een bepaalde afstand getrokken wordt speelt meestal geen rol.
De tractoren en sleepwagens
Tractoren die deelnemen aan een trekkertrek wedstrijd worden eerst gewogen en naargelang hun gewicht verdeeld in verschillende gewichtsklassen. Voor de indeling in klassen gelden echter nog meer regels. Zo wordt ook een onderscheid gemaakt tussen standaardklassen of landbouwklassen en sportklassen of hobbyklassen. In de standaardklasse of landbouwklasse nemen tractoren deel die nog door landbouwers op het land worden gebruikt. Hoewel de tractoren uit de sportklasse of hobbyklasse er nog steeds als gewone tractoren uit zien, is er bij deze tractoren echter aan de motor gesleuteld waardoor het vermogen van deze tractoren tot wel 10 keer sterker is. Vaak rijden dit soort tractoren niet op diesel maar op methanol.