Stoutecross.nl

De Stoute Cross: spektakel verzekerd!

Kunst en cultuur in de omgeving van Nunspeet

Posted by on jun 13, 2020

Kunst en cultuur in de omgeving van Nunspeet

Schildersdorp

Aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw kwamen diverse schilders de omgeving van Nunspeet opzoeken en al gauw werd Nunspeet een populair schildersdorp. Kunstenaars kwamen er vooral om het landschap en het boerenleven te schilderen. De Nederlandse schilder Arthur Briët (geboren op Java) maakte verscheidene schilderijen in de gemeente Nunspeet. Hij hield zo van de bijzondere sfeer in Nunspeet dat hij er bleef wonen tot aan zijn dood in 1939. Een andere beroemde impressionistische schilder die graag in Nunspeet en omgeving vertoefde was Jan van Vuuren. Zijn schilderijen van Veluwse landschappen en stadsgezichten genieten enorme bekendheid. In het jaar 1903 vestigde van Vuuren zich samen met zijn echtgenote Maria Dorothea Straatman in Nunspeet. Hij overleed er in het jaar 1941 op 70-jarige leeftijd. Nunspeet is behoorlijk trots op haar beroemde schilders. Dat blijkt uit de oprichting van het Noord-Veluws Museum dat in 2014 haar deuren opende. In het museum staan onder meer werken tentoongesteld van schilders die zich door de landschappen van Nunspeet en omgeving hebben laten inspireren.

Straatkunst

Ook hedendaagse kunstenaars komen graag naar Nunspeet toe om er zich te laten inspireren en om er te werken. Sinds enkele jaren werkt de gemeente samen met de stichting SMN (Stichting Muurgedichten Nunspeet). Het doel van deze organisatie is om culturele uitingen – in welke vorm dan ook – te bevorderen in Nunspeet. Om deze doelstelling te bereiken vraagt men kunstenaars om gedichten te maken op muren of op andere plaatsen in Nunspeet. Ook tijdens de verschillende evenementen die het hele jaar door in Nunspeet plaatsvinden staat kunst centraal. Dit varieert van muzikale kunst met optredens van verschillende bands of muzikanten tot het tentoonstellen van kunstwerken in verschillende restaurants, eetgelegenheden en kroegen.

Creatieve cursussen

Ook voor niet-professionele kunstenaars valt er in Nunspeet heel wat te doen. De Vrije Academie Nunspeet organiseert verschillende cursussen voor iedereen die creatief wil zijn. Het bijzondere is dat aan het einde van ieder cursusjaar een heuse tentoonstelling gehouden wordt in het Noord-Veluws Museum met werk van deze cursisten. Op deze manier blijft Nunspeet dan ook een beetje een kunstenaarsdorp.

Kunstroute

Met een dergelijke creatieve populatie mag een kunstroute zeker niet ontbreken in Nunspeet. Vele kunstenaars zijn lid van de kunstkring Noord-West Veluwe. De leden van deze kunstkring variëren van schilders tot houtbewerkers en van edelsmeden tot keramiekkunstenaars. Eenmaal per jaar stellen deze kunstenaars hun deuren open voor het grote publiek gedurende de zogeheten kunstroute. Geïnteresseerden kunnen tijdens het afleggen van deze route hier en daar binnenwippen om zo kennis te nemen van hoe een bepaald kunstwerk tot stand komt.

Harmony