Stoutecross.nl

De Stoute Cross: spektakel verzekerd!

Grasbaanracen

Posted by on aug 4, 2020

Grasbaanracen

De tiende editie in het jaar 2013 van de Stoute Cross werd uitbundig gevierd. Het werd een speciale editie met de toevoeging van een grasbaanrace. Een grasbaanrace is een tak van de baanmotorsport – naast langbaanraces, speedwayraces en ijsspeedwayraces – waarbij gereden wordt op een ovale baan van 400 tot 1000 meter. Zoals het woord al aangeeft wordt in deze discipline van de motorsport op gras gereden. De ovale vorm van de baan zorgt ervoor dat de toeschouwers de wedstrijd op elk ogenblik goed kunnen volgen en er wordt door de deelnemers tegen de klok in gereden. Spanning verzekerd dus! Vooral in het noorden van Nederland is deze tak van de motorsport heel populair.

Grasbaanracen met motorfietsen

Grasbaanraces worden meestal met motoren gereden die ook bij speedwayraces gebruikt worden. Het grote verschil is echter dat typische grasbaan motoren achter schokdempers hebben, iets langer zijn en grotere wielen hebben dan de klassieke speedway motoren. Bijzonder aan zowel de speedway motoren als de grasbaan motoren is dat ze geen remmen hebben. Er bestaan ook grasbaanraces die met lichtere crossmotoren gereden worden.

De belangrijkste organisatoren van grasbaanraces zijn de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijdersvereniging), de MON (Motorsportorganisatie Nederland) en de IMBA (International Motor Bike Association).

Harmony