Stoutecross.nl

De Stoute Cross: spektakel verzekerd!

Gazonmaaierraces

Posted by on jul 1, 2020

Gazonmaaierraces

Tijdens de voormalige Stoute Cross werden verschillende races georganiseerd, zoals auto-, motor- en quadraces, maar ook voor gazonmaaiers bestond er een race. Deze gazonmaaiers werden uiteraard gigantisch opgevoerd, zodat er ook ├ęcht sprake was van racen. Inmiddels worden er jaarlijks op meerdere plaatsen in Nederland gazonmaaierraces gehouden.

Stichting NK Gazonmaaierracen

Het gazonmaaierracen is onderhand een serieuze sport geworden. Daarom is er een aantal jaren geleden een stichting in het leven geroepen die jaarlijks het Nederlands Kampioenschap Gazonmaaierracen organiseert. Deze stichting heeft regels opgesteld waaraan de deelnemers zich dienen te houden. Zo moeten de gazonmaaierracers tenminste 16 jaar oud zijn om mee te mogen doen aan het kampioenschap. Er worden jaarlijks op tien verschillende plaatsen in Nederland wedstrijden georganiseerd, waaraan meer dan veertig gazonmaaierracers meedoen. De wedstrijden worden doorgaans gehouden in onder meer Rockanje, Stompwijk, Budel, Westerbeek, Voorne, Middenmeer en het Noord-Limburgse Lottum. Bestelwagens die uitgerust zijn met een bedrijfswageninrichting van Work System zijn tijdens de gazonmaaierraces op het terrein aanwezig om bij eventuele machinedefecten de deelnemers van dienst te kunnen zijn.

Twee klassen

De gazonmaaierraces worden onderverdeeld in twee verschillende klassen: de super-standaard klasse en de speciale klasse. De gazonmaaiers uit de super-standaard klasse beschikken nog over de oorspronkelijke motor van 22 pk. In de speciale klasse zijn de boliden voorzien van andere motoren, zoals KTM SX 525 motoren. Op die manier hebben de gazonmaaiers meer vermogen. De limiet is echter vastgesteld op 600 cc om de wedstrijden ‘veilig’ te laten verlopen. Gazonmaaiers uit de laatstgenoemde klasse zijn in staat om maar liefst 110 km per uur halen!

Ook dit jaar stonden er weer spannende gazonmaaierraces op het programma, maar helaas hebben de overheidsmaatregelen met betrekking tot corona ertoe geleid dat de wedstrijden tot dusver geen doorgang konden vinden.

Harmony