Stoutecross.nl

De Stoute Cross: spektakel verzekerd!

De Stoute Cross, een spannend evenement

Posted by on mrt 28, 2020

De Stoute Cross, een spannend evenement

De eerste edities

De allereerste editie van de Stoute Cross vond plaats in 2004 in de gemeente Nunspeet. Dit toen nog kleinschalige evenement werd georganiseerd door vrijwilligers en was vooral een race voor diverse gemotoriseerde voertuigen. Voor werkelijk alle voertuigen was er een wedstrijd op touw gezet. Dus of je nu met een bromfiets, een auto, een vrachtwagen, een quad of een monstertruck wilde deelnemen, alles was mogelijk!

Toenemende populariteit

In de beginjaren van de Stoute Cross waren het vooral de lokale bewoners en de liefhebbers van (motor)voertuigen uit de omgeving die aan de verschillende wedstrijden deelnamen. Het originele concept en de unieke sfeer die op het terrein hing zorgden er al gauw voor dat de cross een nationaal evenement werd. De Stoute Cross werd in de loop der jaren dan ook behoorlijk uitgebreid. Naast de crosswedstrijden werd er ook steeds meer voor randanimatie gezorgd: Zo begonnen er muziekbands op te treden, werden er kraampjes met allerlei lekkernijen opgezet en ook de echte biertenten ontbraken niet langer. De aanvankelijke cross voor motorvoertuigen werd zo een heus familiegebeuren waar heel wat Nederlanders op af kwamen. Niet alleen om de wedstrijden mee te maken, maar ook om de sfeer en de gezelligheid van het evenement te proeven. Sommige edities van de Stoute Cross telden maar liefst om en nabij de 10.000 bezoekers.

Voor iedereen toegankelijk

Bij elke editie van de Stoute Cross viel er heel wat te beleven, niet alleen voor de bezoekers maar uiteraard ook voor de deelnemers. Werkelijk elk gemotoriseerd voertuig kon deelnemen aan de verschillende races. Er werd in verschillende categorieën gewedijverd zowel door professionals als door amateurs. De meeste deelnemers waren al maandenlang voor de eigenlijke wedstrijd bezig om hun voertuigen op orde te brengen en dat ging lang niet altijd op een professionele manier. Het motto van de Stoute Cross was namelijk: Deelnemen is belangrijker (en veel leuker) dan winnen! Werkelijk alle middelen werden daarom ingezet om van een gemotoriseerd voertuig een scheurende bolide te maken. Door de jaren heen leerden de deelnemers elkaar beter kennen en velen zijn goede vrienden geworden wat de wedstrijd en het hele gebeuren uiteraard nog leuker maakte.

Het einde van de Stoute Cross

In 2016 besloot het bestuur van de Stoute Cross definitief een punt te zetten achter dit grootse evenement. Ongetwijfeld vonden heel wat mensen dit jammer, maar deze beslissing kwam niet geheel onverwacht. De wet- en regelgeving werd de organisatie – die nog altijd uit vrijwilligers bestond – te machtig en bovendien begon men steeds meer te vrezen voor (ernstige) ongelukken. Aanleiding voor deze angst was het ongeluk met een monstertruck in Haaksbergen eind 2014 waarbij 3 doden en 24 gewonden vielen. Diezelfde monstertruck was dat jaar eerder op het evenement in Nunspeet aanwezig geweest. De Stoute Cross zelf heeft in alle edities gelukkig nooit met ernstige ongelukken te maken gehad.

Harmony