Stoutecross.nl

De Stoute Cross: spektakel verzekerd!

Bescherming tijdens de motorcross

Posted by on mrt 31, 2020

Bescherming tijdens de motorcross

Motorcross is een leuke sport voor jong en oud, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn. Het dragen van de juiste beschermende kleding zal de veiligheid absoluut vergroten. Bovendien zal het je de gemoedsrust geven zodat je optimaal plezier kunt hebben.

Hieronder volgen enkele zaken waar je op moet letten bij het kopen van beschermende kleding voor de motorcross.

Helm

De belangrijkste uitrusting voor een motorcrosser is een goed passende helm. Een helm beschermt het hoofd en het gezicht van de rijder tegen een eventuele dreun en kan zodoende ernstig letsel voorkomen. Motorcross-helmen zijn doorgaans te onderscheiden van andere motorhelmen door een zonneklep, een opening voor een veiligheidsbril en extra bescherming voor de kin. De langwerpige kin-zone biedt extra bescherming tegen stenen en overige gruzelementen die door andere motorrijders worden opgeworpen.

Bril

Een goede motorcross-bril beschermt je ogen tegen vuil en biedt tegelijkertijd een goed zicht. Neem je helm mee als je een motorbril wilt kopen zodat je kunt zien of de bril past als je de helm draagt. De brede riem moet strak om de helm zitten om de bril veilig en comfortabel op je gezicht te plaatsen. De bril moet ook voldoende ventilatie hebben om beslaan te voorkomen. Sommige brillen zijn voorzien van anti-mist lenzen.

Trui, broek en handschoenen

Motorcross-kleding kan heel modieus zijn, en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Maar motorcross-truien en -broeken dienen ook een praktisch doel.

Deze truien en broeken zijn gemaakt van rip-resistente materialen en beschermen een rijder tegen snij- en schaafwonden. Ze hebben bovendien opvulling rond de ellebogen en de knieƫn om extra bescherming te bieden, hoewel het nog steeds een goed idee is om extra knie- en elleboogbeschermers te kopen.

Lichaamsvest

Lichaamsvesten bieden bescherming tegen vallen en stoten, maar ook tegen rotsen en puin. Een motorcross-pantser bevat meestal een borstbeschermer en schoudervullingen, terwijl sommige pantsers zelfs een nierbescherming bevatten.

Een vest wordt meestal gedragen onder de jersey, hoewel sommige soorten beschermende kleding speciaal zijn ontworpen om te worden gedragen als overtrek.

Knie- en elleboogbeschermers

Kniebeschermers of -kussens beschermen het kniegewricht tegen een eventuele stoot. Ze beschermen zowel tegen gruis als tegen een crash. Truien en broeken bieden enige ingebouwde elleboog- en kniebescherming, maar aparte beschermers zorgen voor extra veiligheid.

Laarzen

Naast een helm zijn laarzen ook onontbeerlijk tijdens de motorcross. Laarzen bieden niet alleen bescherming voor je voeten en enkels, maar ook voor je schenen en kuiten. Laarzen zijn meestal gemaakt van leer met plastic platen, hoewel sommige modellen een stalen zool en hielbeschermers hebben.

De laarzenzolen kunnen middels contact met de voetsteunen gedragen worden. Wanneer je gedaan bent met motorcross en je naar huis gaat, is het aangeraden om je comfortabele Ecco Schoenen aan te doen en je laarzen en voeten wat rust te geven.

Je kunt ook investeren in een aantal sokken die speciaal ontworpen zijn voor de motorcross. Net als je laarzen, trek je je motorcross-sokken over je kuiten. De extra vulling vult de ruimte op in je laars, waardoor de pasvorm verbetert. Op deze manier kan worden voorkomen dat er blaren ontstaan.

Harmony